20.04.2020 tarihli Dolar Kuru Yorum ve Güncel DolarTL Analizleri - Döviz ve Altın Analizleri

Son Eklenenler

20 Nisan 2020 Pazartesi

20.04.2020 tarihli Dolar Kuru Yorum ve Güncel DolarTL Analizleri

Güncel Dolar Yorumları USDTRY Analizleri

Güncel Dolar Yorumları USDTRY Analizleri
Dolar Ne Kadar? DolarTL Ne Olur?
Dolar Düşer mi? Dolar Ne Kadar Yükselir? Sorularının cevapları için gün içinde gelen en yeni dolar yorumları ve DolarTL teknik analizlerini aşağıda sıralı halde görebilirsiniz. Kurum ve uzmanlardan gelen en son yorum en üstte yer almaktadırBu sayfada yukarıda kısa vade aşağıda ise haftalık orta vadeli kur yorumları yer almaktadır.  Bu sayfa sürekli güncellenmektedir.


20.04.2020 tarihli Dolar Kuru Yorum ve Güncel DolarTL Analizleri

Gedik Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Dolar/TL kuru cuma günü 6,8306 ve 6,9550 seviyeleri arasında dalgalanarak günü 6,9315 seviyesinden tamamladı. Haftanın son gününde kurda volatil bir seyir izlendi. ABD’de ekonominin 1 ay içinde yeniden açılacağına yönelik haberler küresel risk iştahında artışa neden olurken kur öğle saatlerinde 6,83 seviyelerine kadar geriledi. 
Devamında dolar endeksinin kayıplarını geri alması, Dolar/TL kurunun günü başladığı seviyelerden tamamlamasını sağladı. Hafta sonu TCMB Başkanı’nın swap piyasasına yönelik açıklamaları izlenirken Dolar/TL kuru sabah 08:25 itibariyle 6,93 seviyelerine yakın işlem görüyor. 
Kurda bugün 6,95-6,96 bölgesinin üzerinde 7,00 ve 7,04 seviyeleri önem kazanacaktır. Düşüşlerde 6,91 seviyesinin altında 6,88 ve 6,83 seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir.

Piramit Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Dolar/TL kurunda haftalık hareket bandı 6,7043-6,9587 aralığında gerçekleşti. Kurda geçtiğimiz hafta 6,9587 test edilerek, Ağustos 2018’den buyana görülmeyen en yüksek seviyeler test edildi. Haftanın son üç işlem gününde 6,90 üzerinde hareket eden kur, Cuma günü gelen satışlarda 6,83’e gerilemelerde hızlı tepki alımları ile karşılaştı. Yeni haftada 6,90’a yükselen 5 günlük AO’sı ilk destek olarak izleneblir. Haftanın ilk yarısında bu seviye üzerinde güç kazancının sürmesi halinde ise 7,10- 7,20 haftalık bazda dirençler olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde 6,90’nın kırılması halinde ise 6,80 ve 22 günlük AO’sının yaklaştığı 6,75 önemli destekleri oluşturmaktadır. Hafta sonu TCMB Başkanı Murat Uysal’ın, Küresel merkez bankalarıyla swap görüşmeleri yapıldığı açıklmasınının takip edildiği dolar /TL kuru şu sıralarda %0,43 oranın artıda bulunuyor.

Alan Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

USDTRY… Yatay Bir Seyir İzliyor… Dolar TL kuru geçtiğimiz haftanın son işlem gününde haftalık kayıplarını telafi etme çabası içerisinde olsa da koronavirüs pandemisinin gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde yarattığı baskı nedeniyle sınırlı bir şekilde değer kaybetti. Yeni haftanın ilk işlem gününde piyasalardaki olumlu tabloya bağlı olarak yatay bir seyir izliyor. TCMB Başkanı Murat Uysal hafta sonu gerçekleştirdiği röportajda diğer merkez bankalarıyla swap görüşmeleri gerçekleştirdikleri ifade etti. Uluslararası kuruluşlarla açılacak swap hattı piyasaların takibinde. Koronavirüs pandemisi beraberinde likidite ve finansman problemlerini de getirdi. Dolar, Türk Lirası karşısında günü 0.48% değer kaybı ile tamamladı. Teknik olarak Dolar, Türk Lirası karşısında orta vadeli yükseliş trendi ve kısa vadeli yükseliş trendi devam etmektedir. Bununla beraber USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 6.9700 ve 7.0500’de, destek seviyeleri ise 6.9000 ve 6.8300’de bulunmaktadır.

Tacirler Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Analizi

Cuma günü 100 seviyesini tekrar deneyen dolar endeksi, bu seviye üzerinde tutunmakta bir kez daha başarısız oldu ve 100,29 seviyesini test etmesinin ardından 99,70 seviyesi altına doğru hızlı bir geri çekilme kaydetti. Dolar endeksinin Cuma günü öğle saatlerinde 100,29 seviyesine doğru gerçekleştirdiği sert yükseliş, USDTRY paritesinin de 6,95 seviyesi üzerine çıkmasına ve 6,9550 seviyesini test etmesine neden oldu. Ancak, gerek dolar endeksindeki yükselişin kalıcı olmaması ve endeksinde hızlıca 100 seviyesi altına dönmesi, gerekse de ABD Başkanı Trump’ın normal hayata dönülmesi ve ekonomik faaliyetlere yeniden başlanması konusunda açıkladığı üç aşamalı planın ardından piyasalarda artan risk iştahı USDTRY paritesinin yeniden 6,95 altına geri çekilmesini ve 6,8306 seviyesine kadar inmesini sağladı. 6,8306 seviyesini test etmesinin ardından ise kur günün geri kalanında 6,88 – 6,95 seviyeleri arasında dalgalandı.
USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 6,9145 seviyesinden işlem görüyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah saatlerinde dolar karşısında sakin bir seyir izlerken, dolar endeksi ise 99,85 seviyesinden işlem görüyor. Kurdaki görünüme teknik olarak bakacak olursak: Kurda yukarı yönlü eğilimin devamı açısından 6,95 direncini yakından takip etmeye devam ediyoruz. Her ne kadar kur Cuma günü bu seviyenin üzerine çıkmış olsa da bu bölgede kalıcı olamadı ve dolar endeksindeki düşüş eşliğinde geri çekildi. 6,95 direncinin kalıcı olarak yukarı yönlü kırılması, yani kurun bu seviye üzerinde kalcı olması durumunda, kurun yükselişini teknik olarak bir sonraki direnç bölgemiz olan 6,97 – 6,9750 bandına taşıması söz konusu olabilir. Aşağıda yönlü hareketlerde ise 6,92 ve 6,89 seviyeleri kısa vadeli destek olarak ön plana çıkıyor.
Güncel Dolar Yorumları USDTRY AnalizleriDiğer yandan, petrol fiyatlarındaki seyri de yakından takip ediyor olacağız. Koronavirüs nedeniyle küresel talepte görülen düşüş sonucu depolama kapasitelerinin hızla dolması ile birlikte yeni haftaya satıcılı başlayan petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareketlerin hızlanması durumunda USDTRY üzerindeki baskının bir miktar arttığını görebiliriz. Veri takvimine baktığımızda bugün yurtiçinde Mart Merkezi Yönetim Borç Stoku açıklanacak. Yurt dışında ABD Mart Ayı Chicago Fed İmalat Endeksi verisi açıklanacak.

Şeker Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

TCMB’den Swap Görüşmeleri
Haftanın son işlem günü EURUSD paritesi 2 günlük düşüşüne ara verdi ve günü yükselişle 1.0873’den kapattı. USDTRY ise gün içinde 6.83’ün aşağısında görmesine rağmen kalıcı olamadı ve günü açıldığı seviyeye yakın bir şekilde 6.9246’dan sonlandırdı. Altın ons fiyatı 1700’ün altında satışları hızlandırdı ve 1681’den haftayı kapattı. Gün içinde açıklanan verilere göre Çin’de büyüme ilk çeyrekte -%6.8 oldu. Bunun yanı sıra Euro Bölgesi’nde inşaat üretimi, Şubat ayında bir önceki aya göre %1.5 azaldı. Yıllık enflasyon ise Mart ayında %0.7’ye geriledi. Bundesbank Başkanı Jens Weidmann koronavirüs krizi sonrası hükümetlerin borç azaltımına odaklanması gerektiğini söyledi. Bununla birlikte AB, Kovid-19 nedeniyle 2020’de dış ticaret hacminin 525 milyar euro azalacağını öngördü. İçeride ise TCMB, koronavirüsün ekonomik ve finansal etkilerine karşı ilave tedbir olarak açık piyasa işlemleri portföy büyüklüğünü %5’ten %10’a çıkarttı.
Bu gelişmelerle BIST 100 endeksi %2.12’lik artışla 98,287 puandan kapandı. Avrupa ve ABD borsaları ise yeniden açılma planlarıyla %2-3 arası yükselişle günü tamamladı. Hafta sonu BDDK yeni bir yazı yayınlayarak, bankaların aktif rasyolarının %125’ine kadar kredi verebilmesinin yolunu açtı. Ayrıca aktif rasyosu katılım bankaları için %80, diğer bankalar için %100’ün altında olanlara para cezası verileceğini açıkladı. Öte yandan ABD Başkanı Trump, Çin’in yeni tip koronavirüs salgınından kasten sorumluysa bunun sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini söyledi. Otomotiv üretiminde şirketler fabrikaları açmaya hazırlanırken, küresel ekonomide yeniden çıkışın şekli tartışılmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra TCMB Başkanı Murat Uysal, merkez bankalarıyla swap görüşmeleri yaptıklarını söyledi.
Düşüş hareketlerinin çok sınırlı kaldığı Dolar/TL kurunda, düşüşün en azından bir süre kalıcı olması için swap anlaşması gibi konularda haberden ziyade somut gelişmelerin olması gerekmektedir. Bu durumda Türk Lirası lehine işlemlerin artması beklenebilir. Bu durumda 6.84 ve 6.7254 kanal desteklerine kadar düşüş görülebilir. Aksi halde ise 7.01 olan yükselen kanalın üst bandı direnç noktası olarak hedeflenebilir.

Ahlatcı Yatırım – DolarTL, USD/TRY Paritesi Yorumu

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içi ve ABD’de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Küresel bazda Dolar’a olan taleple TL üzerindeki satış baskıları devam etmesi sonucu 6,95’e kadar yükselmesinden sonra kalıcılık sağlayamayarak gerilediği takip edildi. Küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken hafta sonunda açıklanan son veriler ile birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün, Türkiye’deki toplam vakanın 86 bin 306, can kaybının ise 2 bin 17’ye yükseldiğini açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,92 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,94, 6,97 ve 7,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,90, 6,87 ve 6,85 destek seviyeleri takip edilebilir.

Eda Karadağ, Araştırma Uzmanı, İntegral Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu

USDTL için haberler önemli
USDTL kuru yeni haftaya 5.90 çevresinde başladı. Kur için bugün açıklanacak önemli bir veri akışı bulunmuyor. Hafta sonu TCMB Başkanı Murat Uysal’ın açıklamaları takip edildi. Başkan Murat Uysal Anadolu Ajansına yaptığı açıklamalarda merkez bankaları ile mevcut işbirliğini güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler yaptıklarını belirtti. Başkan Uysal ayrıca iç talepteki yavaşlamanın yanında petrol, metal ve emtia fiyatlarındaki düşüşün tüketici fiyatlarını baskıladığını ifade etti. Swap anlaşmaları konusu aslında piyasalar ve borsa için sürpriz değil. Piyasalarda geçtiğimiz haftadan itibaren swap görüşmeleri yapıldığına yönelik beklentiler vardı. Aslında G10 ve G7 toplantıları sona ermesine rağmen halen bu konuda bir açıklama gelmemiş olması belirsizlik yaratıyordu diyebiliriz. Bu nedenle bu açıklamanın piyasa ve borsa için  sürpriz etkisi olmasını beklemiyoruz. Ancak bu konuda görüşmelerin devam etmesi beklentiyi canlı tutması açısından olumlu olurken, mutlaka gerisinin gelmesi gerekli. Açıklamalarda ayrıca gelişmelerin enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı yarattığı belirtilirken, önümüzdeki hafta Çarşamba günü yapılacak TCMB faiz kararı için sınırlı bir faiz indirimi sinyali olarak algılanabilir. 
Teknik Analiz: USDTL kurunda 6.80 ve 6.60 seviyelerini destek alanları olarak takip edebiliriz. Bu destek alanlarına kadar satışlar karşılandığı sürece ciddi bir satış baskısından bahsetmenin zor olabileceğini düşünüyoruz. Şu sıralarda 6.90 seviyesinin üzerinde olan kur için 6.95 seviyesi direnç konumunda. Geçtiğimiz hafta bu direncin üzerine geçmekte zorlandığı için bu seviye kritik düzeyde.
 Güncel Dolar Yorumları USDTRY AnalizleriDestekler: 6.80 / 6.79 / 6.75
Dirençler: 6.95 / 7.00 / 7.20 

Osmanlı Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Önceki işlem gününde 6.9258 seviyesinden kapanan Dolar/TL’nin negatif ayrıştığı gözlemlenirken, günlük kazanç %0.27 olarak gerçekleşti. 20 günlük hareketli ortalamasının üzerinde olan kur için RSI göstergesi 71.56 seviyesinde iken momentumu 104.69 seviyesinde. Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 6.9145 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 6.9031, 6.8804 ve 6.8690 destekleri önemli hale gelebilir. Olası yükselişlerde ise 6.9372, 6.9486 ve 6.9713 direnç seviyeleri olarak izlenecektir.

Ali Akbulut, Araştırma Uzmanı, Işık FX – Dolar Kuru Yorumu

Küresel risk iştahının haftanın son gününde bir miktar toparlanması sonrası Dolara olan talebin bir miktar gevşemesi ile birlikte kurda 6.85’lerin altına sarktık. Ancak döviz rezervleri başta olmak üzere TL’nin iç dinamiklerindeki sorunlar nedeniyle burada tutunamadı ve tekrardan 6.95 direncine yaklaştı. Haftanın ilk gününde TL lehine fiyatlamalar görmemiz için ilk önce 6.89 altında en az 1 günlük kapanış görmemiz gerekebilir. Kurda tam olarak bir gevşeme görebilmemiz içinse 6.80 altında kalıcılık görmemiz gerebilir aksi takdirde yukarı yönlü eğilimini korumaya devam edebilir. Yukarı yönlü atakların devamında ise 6.95 noktasını izleyemeye devam edeceğiz. Kırılması durumunda 7.00 psikolojik direncinin oldukça kritik olduğunu ve bu seviye üzerinde tutunma sağlanması halinde 7.20 seviyesi ilk olarak hedef olabilir.
Güncel Dolar Yorumları USDTRY Analizleri

İnfo Yatırım FX – DolarTL Yorumu

Küresel çapta koronavirüs pandemisinin yarattığı endişeler derinleşirken, bu endişeler ile birlikte doların güvenli liman özelliği ön plana çıkıyor. Risk iştahı azalırken dolara olan talep küresel bazda artıyor ve dolar büyük paralar karşısında değer kazanımları yaşıyor. Bu endişeler ise TL kanadı üzerinde baskı kuruyor. Tüm bu gelişmeler ile birlikte USDTRY paritesi son 2 yılın en yüksek seviyeleri yakınlarında fiyatlamalarına devam ediyor. Lira’nın dolar karşısında Nisan ayındaki performansına baktığımızda yaklaşık olarak %4 oranlarında değer kaybı yaşadığı görülüyor. Dün ABD’den gelen verilere göre işsizlik maaşı başvuruları 5.24 milyon oldu. Piyasalardaki beklentiler ise 5.5 milyon civarlarıydı. Bilindiği gibi 1 ay önce başvurular 50 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyordu. Diğer yandan TCMB’nin açıkladığı Konut Fiyat Endeksi takip edildi. Buna göre Şubat ayında Konut Fiyat Endeksi bir önceki aya göre %2.3 oranında arttı ve 123.71 seviyesinde gerçekleşti. Kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 6.96382 – 7.08278 – 7.22629 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.80300 – 6.71003 – 6.60678 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

17.04.2020 tarihli Dolar Kuru Yorum ve Güncel DolarTL Analizleri

Dolar Yükseliş Trendinde Devam Ediyor, Ne Zaman Bozdurmalı?

Dolar yorumumda dolar kuru için kritik seviyeleri paylaştım. Dolar almak isteyenler için nasıl alabileceklerini anlattım. Bundan sonra dolar ne olur? Dolar daha çıkacak mı? Teknik analizle anlatmaya çalıştım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapılan yorumlar argo kufür içermemelidir.

Yasal Uyarı


dovizaltinanalizi platformu; içerisinde yer alan veriler, fiyatlar ve bilgiler nedeniyle oluşabilecek herhangi bir kayıptan sorumlu tutulamaz. Ayrıca buradaki yorumlar, bilgiler ve analizler "yatırım danışmanlığı" kapsamında değildir. Altın Fiyatları platformunda yer alan yorumlar ve tavsiyeler, kişisel görüşlere dayalıdır. Bu görüşler, sizin mali durumunuz ile risk – getiri tercihleriniz için uygun olmayabilir. Yatırım kararları alınırken, sadece buradaki bilgilere göre pozisyon almamanızı öneririz. Kendi görüşleriniz ile yatırımlarınızı yapmanız ve başkalarını etkilemeden platformu kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.