Düşen Faiz, Düşen Petrol Yazar Kanal Finans - 21 Nisan 2020 - Döviz ve Altın Analizleri

21 Nisan 2020 Salı

demo-image

Düşen Faiz, Düşen Petrol Yazar Kanal Finans - 21 Nisan 2020


2253350_620x349
Düşen Faiz, Düşen Petrol BIST 100 Endeksi dün % 0.78 yükselerek son 15 günde 12. kez yükselerek % 12lik getiriye ulaştı ve yine 99 bine dayandı. Bu rallide sanayi hisselerinin etkisi büyüktü ve dünde % 1.57 yükselerek bunu sürdürdü. Bankacılık Endeksi ise geride kalmaya devam ediyor. 

Aslında bankalar için dün avantajlı bir durum ortaya çıkmıştı: BDDK’nın aktif rasyosu düzenlemesi sonrasında tahvile alım geldi ve 2 yıllık gösterge tahvil faizi % 21 azalarak %9.64’e geriledi. 23 Nisan perşembe günü 00:00 ile 26 Nisan Pazar günü 24:00 arasında büyükşehirler ve Zonguldak’ta 4 gün kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Bu durumda 24 Nisan Cuma günü bankalar ve sermaye piyasaları ve borsa açık olacak mı sorusu gündeme geliyor. Cevabı bugün netleşebilir.

Dünkü bültenimizde “Haftaya başlarken petrolde depolama kapasitelerinin de dolduğu haberleri Amerikan tipi petrolde % 5lik bir düşüşe yol açmış durumda” diye belirtmiştik. 
Dün gün sonuna doğru ABD’de Mayıs vadeli fiziki teslimatlı WTI petrol kontratında dün akşam fiziki teslimat istemeyenlerin pozisyon kapamalarının ardarda gelmesiyle rekor denemesi geldi ve kontratta petrolün fiyatı varil başına -40 dolar seviyelerine indi. İşlem hacminin çok düşük olması, tarih yazmak isteyen tradelerın işini kolaylaştırmış görünüyor.
 Spot piyasada WTI varil fiyatı ise 14 dolar civarında işlem görüyor. Haziran vadede 20 dolar, Temmuz sonrasında ise 30 dolar üstünde işlemler geçiyor.  Trump, ABD’nin bunu bir fırsat olarak kullanarak petrol rezervini artırmaya karar verdiğini söyledi. Ancak gidişat, OPEC’in daha fazla kısıntı için hamle yapması gerektiği yönünde.
Petroldeki düşüş, TÜPRAŞ’ın da hedeflerinde revizeye gitmesine yol açtı. Şirket tarafından yapılan açıklamada; 2020 yılı için öngördüğü üretimini 28 milyon tondan 24 milyon tona, satışlarını 29 milyon tondan 25 milyon tona çekerken Net Rafineri Marjı beklentisini de 4.5 – 5.5$/v seviyesinden 3.0 – 4.0$/v seviyesine revize etti.
Türk tekstil ve ayakkabı sektörüne bir destek bu sabah geldi ve İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararları, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; Tekstil, konfeksiyon, deri, ayakkabı ve benzeri ürünlerle bazı sanayi ürünlerinin ithalatında 30 Eylül’e kadar 5 ay boyunca % 50 ye kadar oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanacak. 

Covid19 nedeniyle CCOLA, dün düzenlenen Genel Kurulunda, temettü teklifi olan hisse başına 1,77TL temettü miktarı yeni yasal limiti aştığı için değiştirilerek hisse başına 0,94 TL brüt (0,799 TL net) nakit temettü onaylandı. Temettü 25 Mayıs’ta ödenecek.
STRATEJI
BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 99 bine ulaştı. Hedge için 97 bin altına inilirse dikkatli olmak önerilebilir.

Merkezin Seçimi

Bu hafta 23 Nisan Perşembe günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. yaşını kutlayacağız. O gün piyasalar kapalı olacak. Bir gün öncesinde TCMB’nin olağan toplantısı var. Piyasa anketlerinde beklentilerde konsensus olmasa da 50 baz puanlık indirim ortalamada  gözüküyor. Bunda ana gerekçenin, virüs nedeniyle yavaşlayan ekonomiye destek olmak olduğunu görüyoruz.
Bizim beklentimiz ise faizde bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Türkiye’nin içinden geçtiği dönemde yavaşlama var ancak ekonomi durmuş değil. Fakat  kurdaki yükseliş tedirginliği artırabilir. Çünkü yılbaşından beri geçen 110 günde dolar kuru % 17 yükselerek 6.93 e ulaşmış durumda.
Geçen haftaya başlarken BDDK’nın yurtdışı swap limitini özsermayenin % 1’i seviyesine indirmesi ile 6.68 seviyesinde olan kur üç günde % 2.5 değer kaybetti. Bu üç günde gelişmekte olan ülke paraları ortalamada % 0.6 değer kaybetmişti. Bu süreçte Faizde 100 baz puanlık sert indirim yapan G. Afrika’nın randı % 3.5 kayıpla TL den daha fazla değer kaybeden para konumunda oldu.
Bu haftaya başlarken BDDK yeni bir düzenleme daha yaparak aktif rasyosu hesabını güncelledi. Şurası bir gerçek ki daha yıl başlarken Türkiye’nin Nisan-Mayıs-Haziran aylarında vadesi dolan dış borçlarının toplam borçlar içindeki ağırlığı dikkat çekiyordu. Covid 19 nedeniyle dünyada dolara talebin artması ile bu sürece başlamadan TLnin de değer kaybetmesine yol açması biraz ters oldu.
Türkiye’nin G20 ülkeleri ile swap için görüşmeler yaptığına dair açıklamalar basına yansımıştı. Dün de TCMB Başkanı Uysal “Merkez bankalarıyla mevcut işbirliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler de yapıyoruz” dedi. BDDK’nın son düzenlemesi ile yurtdışından bir miktar dövizin yurtiçine girmesi bekleniyorken uluslararası bir swap anlaşması da döviz likiditesine katkı sağlayabilir.

Vadesi dolacak borçların durumuna baktığımızda; içinde bulunduğumuz Nisan ayında 6.9 milyar dolar, Mayıs’ta 9.5 milyar dolar ve Haziran’da 8.1 milyar dolar olarak gözüküyor. Yılın ikinci çeyreğindeki bu üç ayda özel bankalar yaklaşık 12 milyar dolar, kamu bankaları 1 milyar dolar, Merkezi Yönetim 2 tahvilin vadesi dolduğundan 5.5 milyar dolar ve reel sektör 5.3 milyar dolar yükümlülük altında olacak. Bu süreci atlattıktan sonraki aylarda ise rakamlarda ciddi düşüş görülecek.
Haftaya başlarken petrolde depolama kapasitelerinin de dolduğu haberleri Amerikan tipi petrolde % 5lik bir düşüşe yol açmış durumda. Dolar Endeksi % 0.2 değer kazanırken Rusya, Meksika paraları dışında gelişmekte olan ülke paraları  hafif değer kazandı. Asya borsaları ise karışık bir seyir izliyor.
STRATEJI
BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 99 bine ulaştı. Hedge için 97 bin altına inilirse dikkatli olmak önerilebilir.

Piyasalara ABD’den Müjde

ABD’de Covid19 vaka sayısı, dünyadaki 2.2 milyon vaka sayısının 1/3ü seviyesine ulaşıp 700 bine geldi. Başkan Trump, dünkü açıklamasında  “veriler, vaka sayısı bakımından zirve noktasını geçtiğimizi gösteriyor. Bazı eyaletlerde bu ay bitmeden ekonomilerin faaliyete geçebileceğini öngörüyoruz” dedi. Bugün, bu konuyla ilgili açıklama yapacak.
IMF, ABD’nin 2020’de % 5.9 küçüleceğini tahmin etmişti. Dün de S&P % 5.3 küçülme öngördüğünü açıkladı. S&P tarafından, oluşacak resesyonun ekonomik faaliyeti %11.8 azaltmasının beklendiği ve bunun 2008-2009 Küresel Finansal Kriz dönemindeki ekonomik faaliyette görülen azalmanın neredeyse 3 katı olduğu aktarıldı. IMF % 3.0 dünya küçülmesi beklerken S&P %2.4 küçülme bekliyor. Gerçi FED, etkiyi azaltmak için parasal genişlemesini hızla sürdürüyor. Fed’in bilanço büyüklüğü 15 Nisan haftasında 6.42 trilyon dolar seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Eğer, ekonomik aktivite erken başlarsa ABD’de küçülme beklentileri daha iyileşebilir.
ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 11 Nisan’da sona eren haftada 5.24 milyon olurken son 1 ayda toplam başvurular 21 milyonu aştı. S&P’nin dünkü açıklamasında ABD’de işsizlik oranının mayısta %19’a ulaşabileceği belirtilmişti. (Kriz öncesi % 3.5 du)
Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri dün video konferansta görüştü. Tabi, orda Çin olmayınca Trump istediğini aldı: Görüşmenin odağında, DSÖ’nün pandemiyi zayıf yönetmesi ve şeffaf davranmaması vardı. Liderler, bu örgüte yönelik derin bir inceleme ve reform süreci çağrısında bulundu. Bilindiği üzere DTÖ, Çin’in etkisinde kaldığı için ABD, fonları kesmişti. Dün de Trump  “DSÖ, Çin’in piyonu ve Çin odaklı çalışıyor” dedi.
İlk çeyreğe ilişkin ilk büyüme verisi Çin’den geldi .Virüsün çıktığı Çin, sert   tedbirler aldığı ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre % 9.8, geçen yılın aynı önemine göre % 6.8 küçüldü. Çin şimdi 15 trilyonluk ekonomi. En son 25 yıl öncelerinde 500 milyar dolarlık ekonomi iken küçülmüş sonra soluksuz hızlı büyüme temposuna girmişti.
Piyasalar açısında bakıldığında; ABD’de eyaletlerin ekonomik aktiviteye geçmeye hazırlanması haberi ile ABD borsalarında ve petrolde yükseliş, altında satış görüldü. Bu sabah, ABD endeks futurelarında toparlanma oldukça güçlü. Bu yüzden Avrupa ve Türkiye borsalarının güne olumlu başlaması beklenebilir.
STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 99 bine ulaştı ama 95 bine geriledi. 95 bin üstünde iyimserlik devam edebilir.

IMF Abartıyor mu?

Önceki akşam açıklanan IMF’nin dünya ekonomileri hakkındaki raporunu dünkü bültenimizde incelemiştik. Salgının geçici olacağı ve ekonomilerin yılın ikinci yarısında toparlanacağı düşüncesini red eden bu raporda Avrupa Birliğinin % 7.1 küçüleceği öngörülmüşken ABD % 5.9, Rusya % 5.5, Japonya % 5.2 küçülecek diyordu. Raporun ardından 24 saat geçmeden petrol fiyatları % 10 düştü.  Rus rublesi % 2.7 ile günün en çok kaybeden parası oldu. Rus borsası % 7 düştü. Avrupa borsalarından Almanya’da Dax % 3.9 Fransa’da Cac %3.8 düştü.
Türkiye’de son 11 günde 9 gün % 12 yükselen BIST 100 Endeksi güne başlarken 99 bini gördükten sonra yurtdışındaki bu harekete katıldı ve günü % 2.73 düşüşle 95,855 seviyesinden kapattı. Böylece son yükselişin beşte birini geri vermiş oldu. Dikkat çeken nokta açığa satış yasağına rağmen 24.6 milyar TL pay piyasasında hacmin olmasıydı. Yani açığa satışlı verilerle kıyaslarsak 30 milyar TL yi geçerek borsa rekoru kırmasına denk gelebilirdi.
Dün doların değer kazanımı devam etti. Dolar Endeksi % 0.6 yükselirken gelişmekte olan ülke paraları ortalama % 0.8 değer kaybetti. TL ise relatifte biraz daha zayıf kalarak 6.90 ı geçti. Avrupa’da Danimarka, kapanan okulları açan ilk ülke olurken, Almanya kademeli olarak gelecek haftadan itibaren üretime geçecek. Bugün Trump’ın yapacağı açıklamalarda ekonomiyi açmaya yönelik adımlar beklenirken piyasalar, dünkü düşüşe tepkisel yaklaşabilir.
Basında yer alan haberlere göre dün yapılan G-7 ülkeleri Maliye Bakanları telekonferansında IMF’nin gelişmekte olan piyasalardaki dolar sıkıntısına çözüm olarak önerdiği yeni likidite programı desteklendi. Buna göre G-7 ülkeleri elinde ABD Hazine tahvili olmayan ülkelere de IMF aracılığı ile yeni bir swap hattı açılmasını konusunda görüş birliğine vardı. Şimdiye kadar başta Endonezya olmak üzere kimi gelişmekte olan ülkeler FED’den swap yoluyla dolar almıştı. Ayrıca dünkü telekonferansta bazı yoksul ülkelerin borç geri ödemeleri konusunda sınırlı bir moratoryum sunulması kararı çıktığı belirtildi. Bugün G-20 toplantısında bu konunun ayrıntılarının gündeme gelmesi bekleniyor.

Dünkü açıklamasında “Bu dönemde, kimlerin özel bankaların avukatlığına soyunduğunun da görülmesi gerektiğini belirten Bakan Albayrak “Uluslararası kurumlardan yardım isteme ve ülkeyi nereye sürükleyeceği belli olmayan para basma söylemlerinden sonra, bu konudaki duruşları ile de dertlerinin millet olmadığını gösterdiler” dedi.

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 99 bine ulaştığında “Bu seviyelerde dikkatli olmayı öneririz” demiştik. 95 bin altına kalıcı iniş ise yükseliş trendinin bittiğini gösterebilir.

IMF’den Global Krizin Görünümü

Borsa tarihinin en güzel günlerinden bir bölümünü yaşıyor. Açığa satış yasak olmasına rağmen, dün 21 milyar TL gibi ciddi bir hacimle ralliye devam edildi ve BIST100 Endeksi son 11 günün 9unda yükselerek % 12 getiriye ulaşarak 98,550’ye ulaştı. Bu süreçte Pegasus en çok yükselen hisse olarak yatırımcılarını memnun etti.
IMF, dün Küresel Finansal İstikrar Raporu’nun Nisan 2020 sayısını “Covid-19 Zamanında Piyasalar” başlığıyla yayımladı. Dış borç finansman kaybının kredibilitesi düşük borçlular üzerinde baskı yaratmasının muhtemel olduğu belirtilen raporda, bu durumun borç yapılandırmalarında bir artışa yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Ancak dikkat çeken unsur, IMF’nin dünya ekonomilerinin büyümeme tahminleri oldu.
Dünya ekonomisinin büyüme hızı son 10 yıldır yavaşlıyordu ancak ABD-Çin barışı, FED’in faiz indirimleri derken 2020 için beklentiler iyimserdi. IMF, dünya büyümesi tahminini 3 ay önce Ocak ayındaki güncellemesine göre % 6.3 aşağı çekerek artık dünyanın % 3.0 küçülmesini beklediğini açıkladı. Bu kadar kısa sürede bu kadar keskin bir düşüş!
İstisnasız tüm ülkeler için büyüme tahminleri aşağı çekildi. Öncelikle bazı büyümeyi sürdürenler olacak diyorlar: Çin, Hindistan ve Vietnam bunlardan. Ancak Yunanistan’ın % 10, İtalya’nın % 9.1, İspanya’nın % 8.0, Almanya’nın % 7.0 küçüldüğü bir Avrupa Birliğinin % 7.1 küçüleceği öngörülmüş. ABD % 5.9, Rusya % 5.5, Japonya % 5.2 küçülecek diyorlar. Türkiye’nin 2020’de % 5 küçülüp 2021’de % 5 büyüyeceğini öngörmüşler.
Salgın nedeniyle dünyada işsizlikte artış yaşandığı biliniyor. IMF bununla ilgili tahminlerinde İspanya’da % 14.1’den % 20.8’e, İtalya’da % 10.0’dan % 12.7’ye İsveç’te % 6.8’den % 10.1’e Polonya’da % 3.3’den % 9.9’a Türkiye’de % 13.7’den % 17.2’ye yükseleceğini öngörmüş. Türkiye için baktığımızda; işsiz sayısının 1.1 milyon artışla 5.5 milyon kişiye ulaşacağını tahmin ediyorlar.
b%C3%BCy%C3%BCmeme-tahminleri-640x674
Dünyada tespit edilen Covid19 vaka sayısı bugün 2 milyona ulaştı. IMF, 100 ülkenin acil finansman için temasa geçtiğini ve 1 trilyon dolar öngörülen kredi verme kapasitesinin yetmeyebileceğini duyurdu.
Altın 1720 doları aşarken, global borsalardaki Nisan ayı rallisi devam ediyor. Bu sabah da bunu bozacak makro bir gelişme olmadığı görüşündeyiz.


Yasal Uyarı


dovizaltinanalizi platformu; içerisinde yer alan veriler, fiyatlar ve bilgiler nedeniyle oluşabilecek herhangi bir kayıptan sorumlu tutulamaz. Ayrıca buradaki yorumlar, bilgiler ve analizler "yatırım danışmanlığı" kapsamında değildir. Altın Fiyatları platformunda yer alan yorumlar ve tavsiyeler, kişisel görüşlere dayalıdır. Bu görüşler, sizin mali durumunuz ile risk – getiri tercihleriniz için uygun olmayabilir. Yatırım kararları alınırken, sadece buradaki bilgilere göre pozisyon almamanızı öneririz. Kendi görüşleriniz ile yatırımlarınızı yapmanız ve başkalarını etkilemeden platformu kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Anasayfa