Koronavirüs ABD'de ADP istihdam ve ISM imalat PMI verilerini vurabilir - Döviz ve Altın Analizleri

Son Eklenenler

1 Nisan 2020 Çarşamba

Koronavirüs ABD'de ADP istihdam ve ISM imalat PMI verilerini vurabilir

 Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, ekonomilerde de büyük hasara yol açıyor. Çin’de Şubat PMI, sanayi üretimi ve perakende satış verileri son yılların en sert düşüşünü göstermişti. Mart ayında ise ABD ve Avrupa’da merkez üssü olan koronavirüs ekonomiyi durma noktasına getirdi.
Bugün açıklanan Euro Bölgesi imalat PMI , Mart ayında 44,5 ile Temmuz 2012 sonrası en düşük seviyeye indi. 2018’in ikinci yarısından itibaren düşüş yaşayan Euro Bölgesi ekonomisinde imalat PMI 14 ay üst üste 50,0 büyüme eşiğinin altında kaldı. Koronavirüs etkisiyle bölge ekonomilerindeki daralmanın devam etmesi bekleniyor.
ABD’de ise durum oldukça kötü, virüs salgını ülkede 200 bin vaka sayısına ulaşırken can kaybı da 4 bini aştı. ABD yetkilileri Nisan ayının ilk iki haftasında artışların hız kazanacağını açıkladılar.
ABD’de Mart verileri bugün itibariyle açıklanmaya başlayacak ve Nisan rakamlarının ise Mart ayından daha kötü olması bekleniyor.
Geçen hafta açıklanan işsizlik maaşı başvuruları 3 milyon 283 bin ile rekor kırmıştı. Bugün açıklanacak ADP özel sektör istihdam beklentilerine baktığımızda;
2019 yılı içindeki en düşük rakam 41 bin ile Mayıs ayında olmuştu.
2008 krizinden sonraki düşüş ise, 708 bin azalışla Nisan 2009’da olmuştu.
Bugün açıklanacak veride beklenti ise 150 bin azalış yönünde, ancak son haftaki 3,3 milyona yakın başvuruyu göz önüne aldığımızda 150 binlik azalma çok fazla değil. Eğer bu oranın çok üzerinde bir azalma yaşanırsa bu, Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdamda da çok fazla düşüş olacağını, işsizlik oranının Mart’ta artacağını gösteriyor.
Bir diğer önemli veri olan ISM imalat PMI, Ağustos ayı itibariyle 50,0 eşik seviyenin altına inmiş Ocak ayında yeniden 50,0 seviyesine doğru toparlama göstermişti. Üretim ve ekonomik canlanmayı gösteren bu verinin Mart’ta 45,0 seviyesine gerilemesi bekleniyor. En son Temmuz 2009’da 44,8’i gören datadaki düşüş ABD ekonomisindeki 2. çeyrek darama şiddetinin de hesaplanmasına öncülük edecek. Önemli yatırım kuruluşları ABD ekonomisinin 3. çeyrekte %30 gibi rekor oranda daralma gösterebileceğini açıkladılar, dolayısıyla verilerdeki düşüş hızı daralma oranının da ölçülmesinde yol gösterici olacak.
ADP özel sektör istihdam TSİ 15.15’te ISM imalat PMI TSİ 17.00’da açıklanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapılan yorumlar argo kufür içermemelidir.

Yasal Uyarı


dovizaltinanalizi platformu; içerisinde yer alan veriler, fiyatlar ve bilgiler nedeniyle oluşabilecek herhangi bir kayıptan sorumlu tutulamaz. Ayrıca buradaki yorumlar, bilgiler ve analizler "yatırım danışmanlığı" kapsamında değildir. Altın Fiyatları platformunda yer alan yorumlar ve tavsiyeler, kişisel görüşlere dayalıdır. Bu görüşler, sizin mali durumunuz ile risk – getiri tercihleriniz için uygun olmayabilir. Yatırım kararları alınırken, sadece buradaki bilgilere göre pozisyon almamanızı öneririz. Kendi görüşleriniz ile yatırımlarınızı yapmanız ve başkalarını etkilemeden platformu kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.