Varlık Fonu 3 Kamu Bankasının Sermayelerinin Arttırılması Sürecini Başlattı - Döviz ve Altın Analizleri

Son Eklenenler

12 Mayıs 2020 Salı

Varlık Fonu 3 Kamu Bankasının Sermayelerinin Arttırılması Sürecini Başlattı

12.05.2020 – Türkiye Varlık Fonu (TVF) resmi açıklamasında üç kamu bankasının sermayelerinin toplamda TL 21 milyar arttırılması sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Varlık Fonu 3 Kamu Bankasının Sermayelerinin Arttırılması Sürecini Başlattı
















Türkiye Varlık Fonu (TVF) resmi açıklamasında üç kamu bankasının sermayelerinin toplamda TL 21 milyar arttırılması sürecinin başlatıldığını açıkladı. 

TVF açıklamasında üç kamu bankasının çekirdek sermayelerinin güçlendirme hedefi doğrultusunda ve daha önce bütçede belirtilen TL 32 milyarlık kayak sınırları içinde gerçekleştirileceği belirtildi. Bu işlemin finansmanı için Hazine özel tertip tahvil ihraç edecek bu tahviller fona bir ikraz sözleşmesiyle devredilecektir. Bu tahvilleri bankalar rayiç değerinden satın alacak, 

TVF is elde ettiği bu kaynağı kamu bankalarına çekirdek sermaye olarak koyacak. İşlemin tahsisli bedelli sermaye artırımı şeklinde yapılacağını anlıyoruz. 

Burada azınlık hissedarlardan herhangi bir nakit çıkışı olmayacak ama azınlık paylarının toplamı sermaye artırımının sonunda bugünkü payına göre düşüş gösterecek.


Tahsisli bedelli sermaye artırım sürecinde işlemin hangi fiyattan yapılacağı önem kazanıyor. Burada baz fiyat başvuru tarihinden itibaren son 10 günlük ortalama fiyatının +/- %20 si bandında hesaplanıyor. Biz azınlıkların çıkarının da gözetileceği fiyatların kullanılacağını düşünüyoruz. 

Hatırlanacağı üzere Vakıfbank’ın ödenmiş sermayesi TL 2.5 milyar ve bu sermayede %25.1 oranında azınlık payı bulunuyor. Halkbank’ın ise TL 1.25 milyar ödenmiş sermayesi var ve bu sermayede %48.9 oranında azınlık payı bulunuyor. Bu işlemle kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi hem bu bankalar hem de sistem için olumlu olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca hesaplamalarımıza göre sermaye artırımından sonra kamu bankalarının sermaye yeterlilik oranları yaklaşık 200 baz puan yukarı gidecek. Varlık Fonu, Groupama Hisselerini Alıyor…

 10.02.2020 – Güneş Sigorta tarafından Kap’ta yapılan açıklama ile Güneş Sigorta’daki Groupama’ya ait %10’luk hissenin satışı için Türkiye Varlık Fonu ile hisse devir anlaşması imzalandığı belirtildi. Açıklamada satışın hisse başına 1,63 TL birim fiyat üzerinden gerçekleştirileceği belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapılan yorumlar argo kufür içermemelidir.

Yasal Uyarı


dovizaltinanalizi platformu; içerisinde yer alan veriler, fiyatlar ve bilgiler nedeniyle oluşabilecek herhangi bir kayıptan sorumlu tutulamaz. Ayrıca buradaki yorumlar, bilgiler ve analizler "yatırım danışmanlığı" kapsamında değildir. Altın Fiyatları platformunda yer alan yorumlar ve tavsiyeler, kişisel görüşlere dayalıdır. Bu görüşler, sizin mali durumunuz ile risk – getiri tercihleriniz için uygun olmayabilir. Yatırım kararları alınırken, sadece buradaki bilgilere göre pozisyon almamanızı öneririz. Kendi görüşleriniz ile yatırımlarınızı yapmanız ve başkalarını etkilemeden platformu kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.