Yuan, küresel ödemelerde ilk beş içinde - Döviz ve Altın Analizleri

Son Eklenenler

22 Şubat 2021 Pazartesi

Yuan, küresel ödemelerde ilk beş içinde

 

22 Şubat 2021, 12:05

Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Birliği (SWIFT)  tarafından yayınlanan verilere göre, bu yılın ocak ayında, küresel ödeme para birimleri sıralamasında, Renminbi’nin (RMB) payı önemli ölçüde artarak dünyada beşinci sıraya yükseldi.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre SWIFT’ten gelen en son verilere göre, RMB’nin küresel ödemelerdeki oranı geçen yılın aralık ayındaki yüzde 1.88’den bu yıl ocak ayında yüzde 2.42’ye yükseldi miktar açısından, bu yılın ocak ayında ödemelerinin tutarı geçen aralık ayına göre yüzde 21.34 arttı. Dünya çapında tüm para birimlerinde toplam ödeme miktarı ise yüzde 5,86 azaldı. Buna ek olarak, ocakta başlıca ödeme para birimlerinin sıralamasında RMB, ABD Doları, Euro, İngiliz Sterlini ve Japon Yeni’ni izleyerek beşinci sırada yer aldı.

Çin Minsheng Bankası baş araştırmacısı Wen Bin, RMB’nin uluslararası ödemelerde payındaki artışın, Çin’in geçen yılki dış ticaret durumundaki sürekli iyileşme ve para biriminin genel istikrarından kaynaklandığına dikkat çekti. Wen, “Geçen yıl, Çin’in dış ticaret durumu sürekli iyileşti ve mal ticaretinin boyutu ve küresel pazardaki payı da rekor seviyeye ulaştı ve bu da uluslararası talebi artırdı. İkincisi, geçen yıldan bu yana, RMB’nin para birimi değeri genel olarak sabit kaldı. Geçen yıl, RMB dolar karşısında yüzde 6,2 oranında değer kazandı, bu da uluslararası yatırımcıların RMB’ye olan güvenini artırdı” dedi.

Temmuz 2009’da Çin, sınır ötesi ticarette RMB’le hesaplama test  uygulamasını başlattı. Bundan sonra, test uygulamasının kapsamı kademeli olarak genişletilmekte ve RMB’nin dış ticaretinde takas boyutu ve oranı artmaya devam ediyor. Wen Bin, RMB’nin küresel ödemelerdeki payının sürekli artmasının sadece RMB’nin uluslararasılaşma seviyesinin gelişimini yansıtmakla kalmayıp aynı zamanda uluslararası yatırımcıların ticaret, yatırım veya rezervler açısından Çin ekonomisinin gelişme potansiyeli ve beklentileri konusunda iyimser olduğunu yansıttığını kaydetti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapılan yorumlar argo kufür içermemelidir.

Yasal Uyarı


dovizaltinanalizi platformu; içerisinde yer alan veriler, fiyatlar ve bilgiler nedeniyle oluşabilecek herhangi bir kayıptan sorumlu tutulamaz. Ayrıca buradaki yorumlar, bilgiler ve analizler "yatırım danışmanlığı" kapsamında değildir. Altın Fiyatları platformunda yer alan yorumlar ve tavsiyeler, kişisel görüşlere dayalıdır. Bu görüşler, sizin mali durumunuz ile risk – getiri tercihleriniz için uygun olmayabilir. Yatırım kararları alınırken, sadece buradaki bilgilere göre pozisyon almamanızı öneririz. Kendi görüşleriniz ile yatırımlarınızı yapmanız ve başkalarını etkilemeden platformu kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.