11.03.2021 tarihli Dolar Kuru Yorum ve Güncel DolarTL Analizleri - Döviz ve Altın Analizleri

Son Eklenenler

11 Mart 2021 Perşembe

11.03.2021 tarihli Dolar Kuru Yorum ve Güncel DolarTL Analizleri

Tacirler Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Analizi

ABD 10 yıllıklarında devam eden düşüş eğilimi ve dolar endeksindeki görece zayıf seyir paralelinde dün gelişmekte olan ülke para birimlerinde olumlu bir seyir izlendi. ABD’den gelen TÜFE verilerinin de sakin bir görünümü işaret etmesi gelişen ülkelere yönelik algının olumlu seyretmesinde etkili oldu. Türk lirasının ise dolar karşısında en iyi performans gösteren ikinci gelişen ülke para birimi konumunda yer aldığı takip edildi. Bununla birlikte USDTRY paritesi, 7,50 seviyesi altını test etmesinin ardından günü 7,5131 seviyesinden tamamlayan kur düşüşünü ikinci güne taşıdı. Türkiye 5 yıllık CDS primi 331,08 baz puana inerken, 10 yıllık tahvil faizi ise %13,96’ya geriledi.

USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 7,51 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksinin 91,80 seviyesinde işlem gördüğü, 10 yıllık tahvil faizinin ise %1,53 civarında seyrettiği takip ediliyor. USDTRY paritesi dünkü geri çekilme hareketi ile birlikte 100 günlük hareketli ortalamasını ve kısa vadeli yükseliş kanalını aşağı yönlü kırmış durumunda. Kurda kısa vadede 7,50 seviyesi civarında bir dalgalanma görmemiz mümkün, ancak dünkü teknik kırılma hareketleri ve kısa vadeli trend & momentum göstergeleri kurda 7,50 seviyesi üzerindeki hareketlerin kalıcı olmakta zorlanabileceğini işaret ediyor. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda USDTRY’nin 7,50 üzerindeki hareketlerinin sınırlı kalması durumunda kısa vadede 7,35 – 7,50 bandının yeninden ön plana çıkması beklenebilir.

Bugün yurt içinde Ocak Ödemeler Dengesi verileri ve Şubat – 5 Mart haftasına ilişkin yabancı portföy hareketleri ve para & banka istatistikleri açıklanacak. Yurt dışında ise ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları, ABD Ocak Ayı JOLTS Yeni İş İmkanları ve Avrupa Merkez Bankası toplantı kararı takip edilecek. Ayrıca, ABD’de TSİ 21:00’da gerçekleşecek olan 30 yıl vadeli tahvil ihalesi de yakından izlenecek.

 

Alan Yatırım – Dolar Kuru USD/TL Yorumu

USDTRY… 7.50 Seviyelerine Geriledi… Bu hafta global bazda güçlü bir görünüm sergileyen Amerikan Doları, tüketici enflasyonundaki yükseliş eğiliminin devam etmesiyle birlikte hemen hemen bütün para birimleri karşısında değer kaybetti. Dolar TL kuru da bu haftaki kayıplarının büyük çoğunu geri aldı. ABD’de hazinenin açmış olduğu tahvil ihalesine olan talep ve tahvil getirilerindeki gerilemeyle birlikte Dolar TL kuru 7.50 seviyesinin altına geri çekildi. Dolar, Türk Lirası karşısında günü 1.37% değer kaybı ile tamamladı. Teknik olarak Dolar, Türk Lirası karşısında orta vadeli yükseliş trendi sürmekle birlikte kısa vadeli 7.5548’deki önemli desteğini aşağı yönlü kırdı. Bununla beraber USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 7.5700 ve 7.6700’de, destek seviyeleri ise 7.4800 ve 7.3800’de bulunmaktadır.

 

Vakıf Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Dün ABD’de enflasyon verilerinin açıklanması ve 10 yıllık tahvil ihalesinin sonuçlanmasıyla; dolar endeksinde gevşeme ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde geri çekilme sürdü. Buna paralel olarak Dolar/TL kurunda da 7.50 seviyelerine kadar geri çekilme görüldü. 7.50 geri çekilmelerin devamı açısından kritik bir seviye. Bu seviyenin altında kapanışlar gerçekleştiği takdirde, aşağıda tekrar 7.30 seviyesi ilk hedef haline gelebilir. 7.55 üzerinde kalındıkça yukarı yönlü risk devam edecektir. Son dönemde GOÜ para birimleri üzerinde baskı yaratan ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü seyir, kısa vadede döviz piyasası için en önemli başlık olmaya devam ediyor. Gelecek hafta gerçekleştirilecek FED toplantısı bu anlamda kritik olacaktır. Ayrıca gelecek hafta TCMB faiz kararı toplantısından çıkacak sonuç da kurun seyri için önemli olacak.

 

Şeker Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Doların değer kaybetmesiyle gerileyen USDTRY, 7.4848 seviyesinden kapandı. 1700’ün üzerine yerleşen ons altın 1726 dolardan kapanış gerçekleştirdi. Dün veri açısından oldukça kısır geçerken günün tek kritik datası ABD TÜFE verisi oldu. ABD’de Şubat ayında aylık enflasyon %0.4 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Japonya’da, 396 kişinin, Kovid-19’un “daha önce görülmemiş” yeni bir türüne yakalandığı bildirildi. Salgın Hastalıkları Ulusal Enstitüsü (NIID), 396 kişinin, daha önce İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da rastlanan türlerin dışında, yeni bir Kovid-19 varyantına yakalandığını açıkladı. Goldman Sachs, yayımladığı bir araştırma raporunda, Mart ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısından 100 baz puan faiz artırımı beklediklerini söyledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, çoğu ekonominin 2022’ye kadar salgın öncesi faaliyet seviyelerine dönemeyeceğini bildirdi. Dün ABD Hazine Bakanlığı’nın düzenlediği 10 Yıllık tahvil ihalesinde faiz %1.5230 oldu. Faizin 1.50’ye yakın olması piyasayı bir miktar rahatlattı. İhale sonrası dolar bir miktar gerilerken, borsa ve emtialarda artış görüldü. ABD Kongresi’ndeki değişiklikten sonra tekrar Temsilciler Meclisi’nden geçen 1.9 trilyon dolarlık mali teşvik paketini, Başkan Joe Biden’ın Cuma günü onaylaması bekleniyor. Bugün ECB faiz kararı ve sonrasında Başkan Lagarde’ın konuşması dikkatle takip edilmelidir.

Günü düşüşle tamamlayan Dolar/TL kurunda Türk Lirası lehine işlemlerin devam etmesi için 7.4791 desteğinin kırılması gereklidir. Bu durumunda 7.2690 desteğine kadar düşüş görülebilir. Kurun 7.4791 üzerindeki fiyatlamalarında ise 7.6450 direncine doğru yükseliş kaydedilebilir.

 

Piramit Yatırım – Dolar Kuru USDTL Yorumu

ABD tarafında beklentilere paralel gelen TÜFE verisinin etkisi ile dün küresel risk iştahı pozitif seyretti. ABD’de Şubat ayı TÜFE verisi geçen yılın aynı dönemine göre beklentiye paralel olarak %1,7 artış kaydetti. Dolar Endeksi(DXY) dünkü işlemlerde 91,796-92,241 bandında satıcılı hareket etti. Teknik bakımdan DXY’nin 92,00 seviyesinin altında kalıcı olması durumunda 91,50-91,00 destekleri gündeme gelebileceğini düşünmekteyiz. Yukarıda ise 92,00-92,50 önemli direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 

Dolar/TL kuru dünkü işlemlerde 7,5210-7,6699 bandında satıcılı hareket edildi. Gün içi 7,60 destek seviyesinin aşağı yönlü geçilmesiyle satışlar derinleşti ve Dolar/TL gün içi en düşük 7, 52 seviyesini test etti. 

Kısa vadeli yönde izlediğimiz 5 günlük AO’sı 7,60 22 günlük AO’sı 7,35 seviyesi olarak gerçekleşti. 

Dolar/TL’de teknik olarak 7,50 seviyesi önem arz etmektedir. Bu seviye üzerinde kalıcı olunması durumunda 7,60-7,70 direnç seviyelerinin hedeflenebileceğini düşünmekteyiz. Dolar/TL’de 7,50 destek seviyesi aşağı yönlü kırılması ve kalıcı olunması durumunda aşağı yönlü hareketlerin devam edeceği, Dolar/TL’nin 7,40-7,30 destek seviyelerine doğru hareket edeceğini düşünmekteyiz. 

Veri gündemi: Bugün yurtiçinde cari işlemler dengesi, ABD’den ise haftalık işsizlik verileri ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranı kararı piyasalar tarafından takip edilecek.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapılan yorumlar argo kufür içermemelidir.

Yasal Uyarı


dovizaltinanalizi platformu; içerisinde yer alan veriler, fiyatlar ve bilgiler nedeniyle oluşabilecek herhangi bir kayıptan sorumlu tutulamaz. Ayrıca buradaki yorumlar, bilgiler ve analizler "yatırım danışmanlığı" kapsamında değildir. Altın Fiyatları platformunda yer alan yorumlar ve tavsiyeler, kişisel görüşlere dayalıdır. Bu görüşler, sizin mali durumunuz ile risk – getiri tercihleriniz için uygun olmayabilir. Yatırım kararları alınırken, sadece buradaki bilgilere göre pozisyon almamanızı öneririz. Kendi görüşleriniz ile yatırımlarınızı yapmanız ve başkalarını etkilemeden platformu kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.