Ons Altın ve Gümüşte Ciddi ETF Talebi - Döviz ve Altın Analizleri

Son Eklenenler

16 Mart 2022 Çarşamba

Ons Altın ve Gümüşte Ciddi ETF Talebi

Ons Altın & Gümüş ETF İşlemleri – Ciddi anlamda momentumu yüksek ETF talebi ons altın cephesinde devam ediyorDeniz Yatırım – Ons Altın Analizi

Haftalık değişim/yorum: Ukrayna kaynaklı haber akışının ons altın cephesinde riskleri kısa vadede yukarı yönde baskılamaya devam edeceğine inanıyoruz. 

Son 3 hafta içerisinde paylaştığımız çalışmalarımızda da benzer düşüncemize yer vermiş, spekülatif pozisyonlanmanın da arttığını belirtmiştik.

 Hesaplamalarımıza göre, ETF’ler ons altında geride kalan hafta içerisinde nette 3.6 milyar dolar alım gerçekleştirdiler. Gümüşte ise söz konusu rakam yatay-negatif seyretti. 

Mart ayı işlemleri mevsimsellik etkisi açısından negatif bir tabloyu karşımıza çıkarıyor. Son 10 yıl ortalamasında %-1.07, 5 yılda ise %-1.41 ons altın değer kaybı görüyoruz. 

Ancak, Rusya’ya yönelik getirilen son yaptırımlar ve Ukrayna meselesine yönelik haber akışı mevsimselliğin merkez bankalarına yönelik haber akışı ile çakışmasına ve devre dışı kalmasına neden olabilir.




Kısa vadeli değerlendirme: 2022 yılına dair daha net beklenti seti oluşturmak için yılın ilk çeyreğini gözlemlemeyi daha sağlıklı buluyoruz. 21 Ocak tarihinde paylaştığımız Deniz Yatırım 2022 Strateji Raporu ile paylaştığımız yıllık öngörümüz ortalamada $1600 seviyesinde oluşmakta. 

Ana düşünce temamız ise ons altın başta olmak üzere değerli metallere 2022 yılında şans tanımamak yönünde. Fed’in parasal sıkılaştırma sürecini grup geneli açısından negatif okuyoruz. Ancak, takip edilen son gelişmeler ışığında beklentimiz açısından risklerin yukarı yönlü olduğunu düşündüğümüzü ayrıca belirtmek isteriz. 

Yine de merkez bankalarının yönlendirmelerini daha net gelecek dönem beklentisi oluşturmak adına takip etmenin sağlıklı olduğuna inanıyoruz. Fed’in 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleştireceği FOMC toplantılarının ardından ons altın ve gümüşe yönelik 2022 beklentilerimizde revizyona gideceğiz. 

Kısa vadeli işlemlerde $1960-1930 destek ve 2020-2050-2070 en önemli bölgeler olarak yakından izlenebilir. Ukrayna meselesine yönelik gergin bekleyiş kısa vadeli risklerin değerli metaller açısından yukarı yönlü şekillenmesine neden oluyor.


Kripto Para Borsası Binance'de %10 komisyon indirimli hesap açmak için tıklayın!

Telegram Kanalı Tıkla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapılan yorumlar argo kufür içermemelidir.

Yasal Uyarı


dovizaltinanalizi platformu; içerisinde yer alan veriler, fiyatlar ve bilgiler nedeniyle oluşabilecek herhangi bir kayıptan sorumlu tutulamaz. Ayrıca buradaki yorumlar, bilgiler ve analizler "yatırım danışmanlığı" kapsamında değildir. Altın Fiyatları platformunda yer alan yorumlar ve tavsiyeler, kişisel görüşlere dayalıdır. Bu görüşler, sizin mali durumunuz ile risk – getiri tercihleriniz için uygun olmayabilir. Yatırım kararları alınırken, sadece buradaki bilgilere göre pozisyon almamanızı öneririz. Kendi görüşleriniz ile yatırımlarınızı yapmanız ve başkalarını etkilemeden platformu kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.