Salgın krizinde kazanmanın yolu yatırım - Döviz ve Altın Analizleri

Son Eklenenler

6 Mayıs 2020 Çarşamba

Salgın krizinde kazanmanın yolu yatırım


Salgın krizinde kazanmanın yolu yatırımKüresel ekonomi tarihin en çalkantılı dönemlerinden birini geçirirken uzmanlara göre gerçek ekonomiye yatırım en kârlı sonuçları getirebilir



Korona virüs salgınının ekonominin her alanında muazzam bir etki yarattığı tartışmasız bir gerçek. Birçok stratejist bu etkinin kalıcı sonuçları olacağını düşünüyor. 
Londra merkezli sermaye şirketi Shard Capital’in Stratejisti Bill Blain de böyle düşünen isimlerden biri. Blain korona virüsün yarattığı etkinin finansal piyasaların sonunu getireceğini söylüyor. Üstelik bunun iyi bir şey olduğunu ifade ediyor.
Bill Blain salı günü paylaştığı yazısında faiz oranlarının sıfır ve negatif değerlere bastırılasının tahvil yatırımlarını imkânsız hale getirdiğinin altını çiziyor. 
Blain "Verim arayışı, yatırımcıları daha fazla risk almaya itti ve daha düşük getirilerde giderek daha yüksek riskli kurumsal borç satın aldı. 
Hisse senetleri fiyatları geri alımlarla yükselirken, işletmeler faiz oranlarının etkisiyle git gide daha verimsiz ve daha fazla borçlanır hale geldi“ ifadelerinde bulunuyor.
Ekonomiye yatırım kazanç getirecek
Stratejistin önerisi ise hisse senetleri ve tahvil piyasalarını bypass ederek direkt olarak gerçek ekonomiye yatırım yapmak. Blain bu tercihin getirisinin daha iyi olduğunu ayrıca daha dürüstçe olduğunu yazdı.
Blain, özel yerleşimler, doğrudan borç verme, güvenli krediler veya girişim kapitalizmi yoluyla olsun, doğrudan yatırımın önümüzdeki yıllarda katlanarak büyümesini beklediğini söyledi. 
İşletmeleri anlamanın püf noktasının riskleri ve getirileri hesaba katmak olduğunu belirten stratejist işe salgının ne zaman biteceğine ilişkin tahminlerle başlanabileceğini belirtiyor.
Kriz fırsatları da beraberinde getiriyor
Microsoft gibi büyük şirketler virüs sonrası dünyanın ekosistemini paraya çevirmek için yeni iş yatırımları yapıyor. Buna karşın karantina sürecinde kısa süreli momentum sağlayan Netflix gibi şirketlerse devamlılık sağlamaya çalışıyor. 
Bazı şirketlerse hem tedarik zincirinde hem de satışlarında sorun yaşasalar da krizden güçlü çıkmalarına kesin gözüyle bakılıyor. Blain konuya ilişkin “Ekonomi tekrar açıldığında yeni iPhone’ları ve belki de Tesla’yı almaya devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.
Salgın sürecinde tüm sektörler korkuya teslim oldu. Emlak sektörü de bunlardan biriydi. “Eğer insanlar evlerinde çalışmaya devam ederse hiç kimsenin şehirlerde yaşamayacağına dair bir varsayım var ve bu varsayım yanlış” diyen stratejist şu ifadelerle önermesini açıklıyor, “Eğer Londra’da emlak fiyatları düşer yahut yavaşlarsa bu satın alma fırsatıdır. Uzun vadede hızlı bir iyileşme görülecektir.”
Hizmet sektörü salgın sürecinde en fazla darbe alan sektör olabilir. Fakat Blain’in ifadelerine göre otelcilik ve restoran yatırımlarına bakıldığında paniğe rağmen kısa ve orta dönemde en fazla fırsat sunan sektör olarak görülüyor. Hükümetlerin iş koruma destekleri ve ekonominin hızla yeniden açılmasından en fazla fayda sağlayacak olan da hizmet sektörü olabilir.
Diğer şirketlerin başarısızlığı da yeni fırsatlara yol açabiliyor. Blain’in Boing örneğini göstererek “Bu durum uçak şirketleri duopolisini kırmak, yeni ve daha iyi bir şirket inşa etmek için fırsat olabilir” ifadelerinde bulunuyor. 
Bill Blain V şeklinde geri dönüşün mümkün olacağını düşünmüyor. Fakat finansal piyasalar için olmasa da ekonomi için iyimser ifadelerde bulunuyor. Geri dönüşün beklenenden daha uzun sürmesine rağmen yarattığı zararın beklenilenden daha az olabileceğini öngörüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapılan yorumlar argo kufür içermemelidir.

Yasal Uyarı


dovizaltinanalizi platformu; içerisinde yer alan veriler, fiyatlar ve bilgiler nedeniyle oluşabilecek herhangi bir kayıptan sorumlu tutulamaz. Ayrıca buradaki yorumlar, bilgiler ve analizler "yatırım danışmanlığı" kapsamında değildir. Altın Fiyatları platformunda yer alan yorumlar ve tavsiyeler, kişisel görüşlere dayalıdır. Bu görüşler, sizin mali durumunuz ile risk – getiri tercihleriniz için uygun olmayabilir. Yatırım kararları alınırken, sadece buradaki bilgilere göre pozisyon almamanızı öneririz. Kendi görüşleriniz ile yatırımlarınızı yapmanız ve başkalarını etkilemeden platformu kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.